2010.06.04.
08:00

Írta: hatvaniblog

Emberi csontok kerültek elő a buszpályaudvar építése alatt

 Az építkezést megelőzően talajradaros és fémkereső vizsgálatokat végeztek az 1848-as honvéd emlékmű helyén,de semmit nem találtak,majd 2009 decemberében egy hatvani helytörténész javaslatára a város főépítésze további  vizsgálatokat javasolt.
Az intézkedéseknek  köszönhetően, az autóbusz-pályaudvar perontetőjének alapozási munkálatainál ma délelőtt két emberi csontvázra bukkantak az exhumálást felügyelő egri régészek.
A Dobó István Vármúzeum régészei nagy valószínűséggel 1849-es magyar katonák maradványaira bukkantak, bizonyítják ezt az egykori huszár ruhák szépen felismerhető fémgombjai.
A hatvani buszpályaudvar tervezése során az önkormányzat valamennyi hivatalosan érintett szervezet (pl.: Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum) véleményét beszerezte és hozzájárulást kapott a pályaudvar felépítéséhez. Így, a Honvéd Emlékmű áthelyezéséhez is . Egyetlen szervezetnek sem volt tudomása arról, hogy az emlékmű alatt halottak nyugszanak, ellenkezőleg, elterjedt volt az a nézet, hogy az 1904-ben épült honvéd emlékmű már nem az eredeti helyén áll.    
Szakemberek szerint elképzelhető, hogy további, akár ötven egykori honvédhuszár földi maradványa is felszínre kerülhet. Ugyanakkor-a csapadékos időjárás és a magas talajvizsszint miatt a feltárások még  napokig  eltarthatnak  .
Érsek Zsolt polgármester rövidesen javaslatot tesz  Hatvan Képviselőtestületének és a helyi hagyományőrző szervezeteknek arra hogy az 1849-es április 5-i Zagyva menti csata áldozatait,méltó módon,ünnepi megemlékezés keretében temessék  újra. A hatvani Önkormányzat minden segítséget megad az eredményes feltárás elvégzéséhez és befejezéséhez.

hatvan.hu

Szólj hozzá!

Címkék: térségünk

A bejegyzés trackback címe:

https://hatvan.blog.hu/api/trackback/id/tr582055117

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása