2009.04.07.
17:57

Írta: hatvaniblog

Hospinvest

http://hevesmagazin.hu/2009/04/04/nem-vart-fordulat-a-hospinvest-ugyeben/

Három nappal azután, hogy feltettük a kérdést Miért szállt ki a HospInvestből az EBRD?, újabb probléma látott napvilágot az amúgy is botrányoktól gazdag társaság életében: csődvédelmet kértek!

Mint ismert tavaly március 25-én hagyta jóvá a szocialista többségű Heves Megyei Közgyűlés azt a szerződést, mely értelmében a következő húsz évben az egri Markhot Ferenc Kórházat a HospInvest Zrt. működtetheti. A döntés ellen akkor is, és azóta is több megmozdulást szerveztek a kórház dolgozói és civil szervezetek, az egri önkormányzat pedig keresetet nyújtott be, melyet a Nógrád Megyei Bíróság elsőfokon megalapozottnak vélt, s megsemmisítette a szerződést március 17-én formai okokra hivatkozva.

Ezt követően március végén kiderült, hogy az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) eladta 30%-os, 4 millió eurós részesedését a HospInvestből. Akkori nyilatkozatában Kollányi Gábor, a HospInvest elnöke nem lepődött meg: „A megváltozott stratégiai irány miatt nem meglepetés az EBRD döntése…”. Pócs Alfréd, a Heves Megyei Orvosi Kamara elnöke már akkor felhívta a figyelmet: „Mi azért tarjuk ezt jelentősnek, mert anyagilag teljesen padlóra kerül ez által a HospInvest Zrt, tehát veszélybe kerül az ellátás.”

Ami be is következett. Az ellátás biztonsága értelmében ugyan már tervezte a társaság, hogy csődvédelmet kérnek, azonban ez kitudódott és a CIB Bank az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) által utalt összeget teljes egészében a HospInvest által korábban felvett hitelek törlesztésére fordította. A Bank egy bizonyos összeget meghagyott, ami a sürgős műtéteket tudja biztosítani.

Számos kérdés vetődik fel az eset kapcsán. Elsősorban az, hogy mit tett, mit tervezett a Heves Megyei Közgyűlés azt látva, hogy a bíróság megsemmisítette az egri Markhot Ferenc Kórházra vonatkozó szerződést, valamint a társaság 30%-ával rendelkező tulajdonosa gyorsan eladta részesedését. A legtöbb hazai kórház anyagi nehézségekkel küzd ugyan, de tényleg nem lehetett előre látni az esetleges problémákat? Legalább egy hete volt a szocialista többségű megyei vezetésnek, hogy értesüljön az esetről és felkészüljön.

Az ügy kapcsán megkérdeztük Lesti Árpád politikai elemzőt, aki kiemelte, hogy ez nem csak Eger problémája. Mint emlékeztetett rá „a Hospinvest tulajdonában négy kórház van, köztük Heves megye valamennyi kórháza: a Bugát Pál Kórház Gyöngyösön, a Markhot Ferenc Egerben és a Hatvani Albert Schweitzer Kórház is”. Hozzáfűzte, hogy a közeljövőben számítani lehet arra, hogy egész Heves megyében akadozni fog az egészségügyi ellátás, s ennek már nem csak jogi, hanem anyagi okai is lesznek. Ha eddig úgy érezték a megye lakosai, hogy őket a Hospinvest és Eger ügye nem érinti, mostantól napi szinten is szembesülhetnek a problémával.

Mindezek fényében újra felvetődik, hogy érdemes-e még a megyei szocialistáknak erőlködniük a gyenge anyagi lábakon álló Hospinvest mellett? Az esetről folyamatos tájékoztatást adunk.

hollóvári

5 komment

Címkék: politika

A bejegyzés trackback címe:

https://hatvan.blog.hu/api/trackback/id/tr21052212

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hatvaniblog 2009.04.07. 23:47:34

Franci hozzászólását sajnos ki kellett moderálnom. Nem a tartalmat vitatom hanem a megfogalmazást.

franci60 2009.04.08. 18:05:19

Tisztelt Moderáló! (cenzor)!

Azt hittem naivan, hogy itt a hatvani emberek véleményt nyilváníthatnak mindennapi életünkben történő eseményekről!
Úgy, hogy azt józan paraszti ésszel le lehessen írni, és meg lehessen érteni!
Hát tévedtem!
Ezen az oldalon sem lehet beszélni egy létező, valós dologról,(nem írom le, mert kicenzúrázzátok!)ami Hatvant is sújtja egyre jobban!
Kívánom a tisztelt moderátornak, hogy ne az Ö közvetlen ismerőseinek a köréből kerüljenek ki a következő áldozatok!
Pedig erre minden esély megvan, hacsak nem Győrből moderálsz!
Moderált levelem elolvasható lessz az iwiw-en a Jobbik Hatvan oldalon!

Carnivora (törölt) 2009.04.08. 18:36:17

Hatvani kórház: a város mindenképp gondoskodik a betegekről
2009. április 8. 16:28 Hatvan

Sajtóinformációk szerint nem csak a HospInvest Zrt. kért csődvédelmet, hanem a - kiskunhalasi mellett - a hatvani kórház is. Hatvan polgármestere szerint ez nem új hír.

Nem csak a HospInvest Zrt., hanem az általa működtetett két kórház, a hatvani és a kiskunhalasi is csődvédelmet kért – értesült az egyik országos napilap. A lap úgy tudja, hogy a cég ki nem fizetett vállalkozói felszámolási eljárást kezdeményeztek a HospInvest és a két említett kórház ellen, mégpedig az előtt, hogy az intézmények csődvédelmet kértek volna.


Kiss Gábor, a Fővárosi Bíróság gazdasági kollégiumának vezetője nem mondott részleteket az eljárásról, csupán annyit közölt: egy a bajban lévő cég csak akkor kaphat csődvédelmet, ha kifizeti tartozásait a beszállítóinak.

A Hatvani Kórház Egészségügyi Szolgálat Kft. – amelyhez a parádsasvári kórház is tartozik – a két gyógyintézmény privatizációt követő összevonása után alakult meg. A kft. ügyvezetője Kovács Andrea, akit szerdán délután nem sikerült elérnünk. Nem vette fel a telefont dr. Kosztura László sem, aki jelenleg a HospInvest régióvezetője, korábban pedig a hatvani kórház igazgatója volt.

Érsek Zsolt, Hatvan polgármestere a HEOL-nak elmondta: a Hatvan Kórház Kft. csődvédelmi kérelméről szóló hír nem új információ, mivel azt a hétfői összdolgozói értekezleten is ismertették a munkatársakkal. A városvezetőnek a felszámolási eljárásról nincs információja. A kórház jelenleg is működik, a HospInvest illetékeseitől pedig azt az információt kapta, hogy húsvét előtt kifizetik a dolgozókat.

Érsek Zsolt végül kijelentette: a város minden körülmények között gondoskodik a betegeiről. Még akkor is, ha a befektető nem vállalja a szerződésben vállaltakat, noha ez esetben az önkormányzatnak évi 250-300 millió forint többletkiadással járna a gyógyintézmény működtetése.

hatvaniblog 2009.04.09. 00:01:09

Kedves Franci60!

Hidd el mi is ismerjük és mindennap megéljük a problémát. Az a gond hogy nekünk nincs pénzünk jogvédelemre,mert mostanában sajnos utaznak az ilyen kiszólásokra. Kérlek ez ne magad ellen vedd támadásnak hanem inkább védelmi reakcióként értékeld azok ellen akik a lehetőséget keresik hogy lecsaphassanak. Rátok és ránk.

Carnivora (törölt) 2009.04.12. 20:36:03

Hitelezői jóindulatán múlik a HospInvest sorsa
(NAPI Online) 2009. 04. 12. 12:34:00

Vizsgálatot kezdeményezett az Egészségbiztosítási Felügyelet a HospInvest-csoportnál. Heves megye valamennyi kórházában felborult a műtétek rendje, mert a társaság anyagi gondokkal küzd.

Április utolsó szerdájára hívta össze a HospInvest Zrt. azokat a cégeket, amelyeknek tartozik, hogy megállapodást kössön velük a hitelek átütemezéséről és a csődvédelem részleteiről Az öt kórházat és több rendelőt működtető társaságnak csaknem 900 hitelező partnere van, igaz felükkel állítólag már sikerült megegyezni - írta a Kossuth Rádió.

A tárgyalásról szombaton jelentett meg a cég két napilapban hirdetményt. Ebből az is kiderül, hogy módosult a csődeljárás kezdő időpontja. Eredetileg múlt pénteken jelentette be a HospInvest, hogy csődvédelmet kért a bíróságtól, miután a CIB 1,2 milliárd forintot leemelt a számlájáról a lejárt hiteltartozások miatt. A mostani közleményben a csődeljárás kezdő időpontja már e hét csütörtök. A Kossuth Rádió értesülése szerint az első kérvényt sebtében rakták össze, ezért azt visszavonták, és újat írtak.

A társaságnak a következő harminc napban el kell érnie, hogy a hitelezők minősített többsége rábólintson a csődvédelmi kérvényre. Addig - a korábbi nyilatkozatokkal szemben - még nincs csődvédelem alatt a cég - tette egyértelművé a kérelmek elbírálásával foglalkozó Fővárosi Bíróság gazdasági kollégiumának vezetője, Kiss Gábor. Hozzátette: az eljárás mostani szakaszában még nem illeti meg a védelem a HospInvest Zrt.-t.

A HospInvest minderre írásban annyit reagált, hogy mindenben a törvényesség szerint jártak el. A cég számlájára egyébként azóta megérkezett az egészségbiztosítótól kért előleg, ezt már nem emelte le a bank, így húsvét előtt a kórházak dolgozói megkaphatták a fizetésüket. Mindeközben egyre több beteg jelenik meg a hopsinvestes intézményekhez legközelebb lévő miskolci kórházban. Csiba Gábor főigazgató, a csődbejelentés óta regisztrálja a Heves megyéből érkezőket, napi 50-60 beteg helyett 70-80-at fogadnak.

Egyébkén, ha a bíróság rábólint a csődkérvényre, minden hospinvestes kórházba vagyonfelügyelőt rendelnek ki. A cégnek pedig minimum 60, maximum 120 napja lesz, hogy ütemtervet készítsen arról, kinek mikor és hogyan fizet - figyelmeztetett a Kossuth Rádió.
süti beállítások módosítása